Studijski posjet Maribor, 18-20. 02. 2015.

svm13

Od 18-20. veljače 12 studenata i 5 članova projektnog tima je posjetilo Fakultet za strojništvo u Mariboru. Studijski program Gospodarsko inženjerstvo na ovom fakultetu pravi je primjer poduzetničkog obrazovanja inženjera strojarstva. Studentima osim temeljnog stručnog znanja iz područja strojarstva studijski program Gospodarskog inženjerstva pruža dodatna specifična znanja iz područja ekonomije, menadžmenta i poduzetništva, te ih na taj način bolje priprema za tržište rada.
Prvi dan posjeta Fakultetu za strojništvo u Mariboru ugostili su nas Prodekan za znanost prof.dr.sc. Franc Zupanič, voditelj studija Gospodarsko inženjerstvo prof.dr.sc. Iztok Palčić i voditelj laboratorija za proizvodni menadžment prof.dr.sc. Borut Buchmeister. Nakon pozdravnih riječi, Prodekan za znanost prof.dr.sc. Franc Zupanič je predstavio fakultet, a prof.dr.sc. Goran Šimunović projekt „e4 corner“.
Drugi dan posjete je voditelj studija Gospodarsko inženjerstvo prof.dr.sc. Iztok Palčić detaljno predstavio ovaj studijski program. Studijski program obuhvaća preddiplomski i diplomski studij, pri čemu je odnos stručnih i ekonomskih predmeta 60:40. Inženjeri po završetku studija lako nalaze posao, a na Zavodu za zapošljavanje u Sloveniji nema inženjera ovog profila.
U drugom dijelu dana razgledali smo laboratorijske prostore fakulteta. Veliki dio opreme u laboratorijima je nabavljen iz EU fondova, a kvalitetna oprema je pretpostavka kvalitetne praktične nastave i izobrazbe studenata spremnih za tržište rada.
Treći dan prije podne su predstavljeni studentski projekti smjera Gospodarsko inženjerstvo. Ovi projekti obuhvaćaju teorijske i praktične rezultate i u sebi vrlo često integriraju inovativna rješenja.
Ovaj studijski posjet posebno je iskustvo za studente i za članove projektnog tima i još je jednom analizirajući studijski program Gospodarskog inženjerstva potvrdio značaj proaktivnog, poduzetnog razmišljanja i inovativnih pristupa i rješenja.